بازینامه
  • صفحه اصلی
  • اخبار
    • اخبار بازی
    • اخبار سایت
    • اخبار تحلیلی
    • اخبار سخت افزار
    • ریپورتاژ آگهی
  • مقالات
    • نقد و بررسی
    • آموزشی
    • مصاحبه
    • پیش نمایش
    • گزارش
    • یادداشت ها
  • ویدئو
  • مجلات
  • ارتباط با ما
No Result
View All Result
  • صفحه اصلی
  • اخبار
    • اخبار بازی
    • اخبار سایت
    • اخبار تحلیلی
    • اخبار سخت افزار
    • ریپورتاژ آگهی
  • مقالات
    • نقد و بررسی
    • آموزشی
    • مصاحبه
    • پیش نمایش
    • گزارش
    • یادداشت ها
  • ویدئو
  • مجلات
  • ارتباط با ما
No Result
View All Result
بازینامه
No Result
View All Result
Home اسلایدر

صنعت بازی‌سازی ایران: ابزار محدود، کمپانی‌های پیشرو و یک شبح جنگی

علیرضا سامانی‌پور by علیرضا سامانی‌پور
بهمن ۱۸, ۱۳۹۸
in اسلایدر, مقالات, گزارش
0 0
0
صنعت بازی‌سازی ایران: ابزار محدود، کمپانی‌های پیشرو و یک شبح جنگی
0
SHARES
409
VIEWS

روز سوم ژانویه یک روز معمولی کاری در اصفهان برای یک طراح بازی، مهدی بهرامی، بود. سپس روزنامه روز را خواند. ژنرال بزرگ ایرانی، قاسم سلیمانی، در بغداد توسط هواپیمای آمریکا به شهادت رسید. این خبر باعث شد تا روز معمولی آقای بهرامی به یک روز پر از ترس و نگرانی برای عزیزانش تبدیل شود.
بهرامی از طریق اسکایپ عنوان کرد:«من فقط روی طراحی بازی تمرکز کرده بودم اما بعد از این اتفاق فقط می‌توانم راجع به زندگی‌ام و خانواده‌ام فکر کنم. به نظر می‌آمد که جنگ خواهد شد اما خوشبختانه این اتفاق رخ نمی‌هد.»
در ماه ژانویه با شهید شدن ژنرال سلیمانی، تنش‌ها میان ایران و ایالات‌متحده به شدت افزایش یافت. در روز ۸ ژانویه، ایران موشک‌هایی را به سوی پایگاه نظامی عراق که در آن نیروهای آمریکایی مستقر بودند، شلیک کرد. اندکی پس از آن، ترامپ اعلام کرد که ایالات‌متحده تحریم‌های اقتصادی بیشتری را علیه ایران اعمال خواهد کرد. از آن زمان به بعد، به نظر می‌رسد که همه چیز آرام شده‌است. اما به همان اندازه که بیشتر حادثه‌های تحریک‌آمیز اخیر بدون هیچ هشداری رخ داد، بنابراین ممکن است در آینده نیز تشدید شود و برای بهرامی و دیگر سازندگان بازی‌های ایرانی، شرایط کنونی به اندازه کافی مشکل‌ساز است.
بهرامی در زمان زندگی در ایران با کمبود موانع برای تجارت خود مواجه نبوده است. در اواخر سال گذشته و پس از اینکه اعتراضات گسترده‌ای در مورد افزایش قیمت سوخت صورت گرفت، یک خاموشی اینترنتی شش‌روزه وجود داشت. بهرامی در میان بسیاری دیگر، هیچ راهی برای کار یا ارتباط آنلاین با دیگران نداشت. او  می‌گوید:«اگر من با کسی در اروپا ملاقات می‌کردم یا اگر می‌خواستم در طول آن هفته یک بازی را منتشر کنم، نمی‌دانستم باید چه می‌کردم.»
این چیزها تحت کنترل بهرامی نیستند و تاثیر بزرگی بر زندگی روزمره و کارهای تجاری او دارند. در نتیجه تنش‌های ژئوپلیتیکی و تحریم‌های اعمال‌شده بر ایران، هم او و هم صحنه توسعه بازی‌های ایران به‌طور موثر از سایر نقاط جهان جدا می‌شوند.

با وجود این موانع، هنوز یک جامعه توسعه بازی در سراسر کشور توانسته شکل بگیرد. گروه‌های انفرادی و همچنین بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای  ایران میزبان رویدادهایی مانند جلسات ماراتون ساخت بازی‌ها و کنوانسیون بازی تهران بوده‌اند که برای آخرین بار در سال ۲۰۱۸ با حضور ۱۵۰۰ شرکت‌کننده برگزار شد. طه رسولی، تولیدکننده بازی‌های ایرانی که برای شرکت سرمایه‌گذاری و نشر «آواگمیز» کار می‌کند، می‌گوید:«ما میزبان کارگاه‌های منظم و بازی‌های متنوع به منظور قوی‌تر کردن جامعه هستیم. ما می‌خواهیم مردم را کنار هم جمع کنیم ولی این کار در ایران واقعا دشوار است.”
این مشکلات ریشه در موانع خارجی برای اغلب بازی‌سازان در سراسر جهان دارند، و تقریبا در تمام مراحل فرآیند توسعه دخیل هستند. همه کیت‌های توسعه نرم‌افزار کنسول، بسیاری از ابزارهای گوگل و همچنین گیت‌هاب و سایر خدمات و ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد بازی‌های ویدیویی در ایران در دسترس نیستند. سازندگان ایرانی نمی‌توانند بازی‌های خود را روی کنسول‌های کلیدی مانند Nintendo Switch یا Xbox One آزمایش کنند.
این مشکل در مورد PayPal و YouTube و وب‌سایت‌های دیگر که بازی‌سازان برای ارتقاء کار خود و درآمدزایی به آن ها نیاز دارند نیز صادق است. همچنین بازی‌سازان ایرانی نمی‌توانند محصولات خود را آزادانه در فروشگاه‌هایی مانند Steam و App Store برای فروش قرار دهند و در مبحث توزیع بازی مجبور می‌شوند تا هویت ملی خود را مخفی تا بتوانند با شرکت‌های بین‌المللی همکاری کنند.
رسولی در ایران رابطه افزود:«ما عملا از همه چیز جدا شده‌ایم. من نمی‌توانم ابزاری پیدا کنم که آزادانه به آن دسترسی داشته باشیم. این یا توسط دولت خودمان ممنوع شده و یا به خاطر تحریم‌های بین المللی از دسترسمان خارج شده و به خاطر وضع سیاسی این روزها بدتر نیز خواهد شد.»
موانع ناشی از شرایط ژئوپلیتیکی کار توسعه بازی را فوق‌العاده دشوار می کند، اما توسعه‌دهندگان ایرانی آن‌ها را به بهترین وجه ممکن پشت سر گذاشته‌اند. آن‌ها از ابزارهایی که می‌توانند به‌طور قانونی به آن‌ها دسترسی پیدا کنند، استفاده می کنند و هر چیز دیگری را کرک می‌کنند!
رسولی در ادامه صحبت‌هایش گفت:«ابزارهای بسیار کمی وجود دارند که بتوانیم از آن‌ها به عنوان جایگزین استفاده کنیم. برای مهم‌ترین ابزارها مانند موتورهای بازی‌سازی هیچ جایگزینی وجود ندارد. تلاش برای فریب سیستم یکی از آن تلاش‌های اضافی است که باید در فعالیت‌های روزانه انجام دهیم که گاهی وقت زیادی را می‌گیرد.»
بازی‌سازان ایرانی شدیدا به پروکسی‌ها، فیلترشکن‌ها و آی پی‌های خارجی برای گشتن سایت‌هایی که برای ایران تحریم هستند متکی هستند. فیلترشکن‌ها به خودی خود قانونی هستند اما استفاده از آن‌ها در ایران برای باز کردن سایت‌هایی که ایران را تحریم کرده‌اند می‌تواند برایشان دردسرساز باشد. یک بازی‌ساز ایرانی در این مصاحبه درباره‌ی اینکه به خاطر ترس از عواقب قانونی از چندین IP برای انتشار بازی خود در شبکه پلی‌استیشن استفاده کرده صحبت می‌کند. بعضی ابزار مانند موتور بازی‌سازی Unity و سرویس ارتباطی Slack توسط سازنده‌هایشان برای رعایت تحریم‌ها از ایران خارج شدند. با اینکه هر دو برنامه از نظر فنی مجاز هستند. بازی‌سازان هنور می‌توانند با استفاده از فیلتر شکن از Unity استفاده و نرم‌افزارهای رایگان خود را دانلود کنند. البته Slack هنوز کاربرانی که با IP ایران وارد می‌شوند را بن می‌کند.

بهرامی در بخشی دیگر از صحبت‌هایش افزود:«در بسیاری از موقعیت‌ها، کمپانی‌ها از ارتباط با ایران ترس دارند. حتی اگر توسط تحریم‌ها محدود نشده باشند. Slack همه اکانت‌های ایرانی را از دیتابیس خود حذف کرد. هنوز نمی‌دانم چرا هنوز می‌توانیم از Gmail و WhatsApp و Facebook استفاده کنیم!»
یک دستورالعمل اجرایی در سال ۱۹۹۵  «واردات به ایالات متحده یا تأمین مالی چنین کالاهایی یا خدماتی با مبنای ایرانی» و معاملات تجاری بین آمریکایی‌ها و ایرانیان را محدود می‌کند. تحریم‌های ثانویه، از جمله مواردی که در دستورالعمل جدید امضا شده در ژانویه، سایر کشورها و مشاغل را در صورت انجام تجارت با ایران ، تهدید به تحریم می‌کند.

یک اشتباه میتواند پایان تجارت باشد

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (OFAC) دارای مجوز کلی است که برخی از معافیت‌ها از جمله رسانه‌های اجتماعی، ایمیل و برنامه‌های پیام‌رسانی را مجاز می‌داند. OFAC به‌طور عمومی اعلام نکرده است که چگونه دسته‌بندی بازی‌های ویدیویی نسبت به آن گروه طبقه‌بندی می‌شود، به این معنی که بسیاری از شرکت‌های بازی‌سازی باید مجوز خاصی برای انجام امور تجاری در ایران ارائه دهند.
جان اسمیت، مدیر سابق دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه داری آمریكا می‌گوید:«آمریكا چندین سال پیش، در تلاش برای تقویت توانایی مردم ایران در برقراری ارتباط، چیزی به نام مجوز کلی صادر كرد. مجوز به‌طور گسترده‌ای به شرکت‌های آمریکایی اجازه می‌دهد انواع خاصی از نرم‌افزارهای قابل دانلود را به مردم ایران ارائه دهند.»
اسمیت افزود:«پایین آمدن‌ها بسیار زیاد هستند.اگر یک شرکت آمریکایی اشتباه کند، می‌تواند توسط دولت ایالات متحده مجازات شود. مجازات‌های مدنی و کیفری برای اشتباه آن وجود دارد. اشتباه کردن می‌تواند یک تصمیم پایان تجاری باشد!»

اینجا یک مشکل بزرگ وجود دارد

با توجه به صحبت‌های توسعه‌دهندگان برای این مصاحبه، تنها راه پیشروی در مسیر شغلی آن‌ها ترک ایران است و این امر باعث می‌شود رشد جامعه بازی كشور تقریباً غیرممكن شود.
رسولی و دیگران بر این باور هستند که اکثر توسعه‌دهندگان با تجربه، غالباً ادامه دادن حرفه‌شان در خارج از کشور در اروپا و آمریکای شمالی را به ماندن در ایران ترجیح می‌دهند.
بهرامی که چند سال در هلند زندگی کرده و سپس به ایران بازگشته می‌گوید:«بیشتر دوستان دوران دبیرستانم، آن‌ها که به دانشگاه رفته‌اند، ایران را ترک کرده‌اند. راستش یک مشکل بزرگ اینجا وجود دارد!»

یاسمن فرازان، یکی دیگر از بازی‌سازان ایرانی، از جمله کسانی است که ایران را برای ادامه حرفه خود ترک کرد و هم اکنون در آزمایشگاه بازی Cologne در آلمان تحصیل می‌کند.
او پیرامون این مشکلات گفت:«من مطمئناً در ایران با خانواده‌ام خوشحال‌تر هستم اما می‌خواستم ببینم که وقتی دسترسی به هم چیز قطع نشود، توسعه بازی چگونه جلو می‌رود. من همیشه می‌دانستم که اگر موفق شوم، ایران را ترک می‌کنم.»
بزرگ‌ترین مانع موفقیتی که توسعه‌دهندگان در ایران با آن روبرو هستند عدم توانایی آن‌ها برای قرار دادن بازی‌های خود در بزرگترین بازارهای صنعت است. در حالی که اجرای واقعی به‌صورت پراکنده است ، فروشگاه‌های اینترنتی مانند ،App Store Google Play و Steam همگی بازی‌های ایرانی را از سرویس خود حذف کرده‌اند.
بهرامی در ادامه افزود:«تصور کنید که به مدت دو سال روی چیزی کار کنید و نمی‌دانید که به نتیجه می‌رسد یا نه.»
برخی از بازی‌های ساخت ایران هنوز هم در Steam یافت می‌شوند، با اینکه توافق‌نامه مشترک این پلتفرم به وضوح بیان می‌کند که کاربران نمی‌توانند «ساکن یا تحت کنترل هر ملیت یا کشور ممنوعه واقع شوند» که ایران را نیز شامل می‌شود.

ما می‌خواهیم مردم را کنار هم بیاوریم، و رسیدن به این هدف در اینجا مشکل است
طاها رسولی، بازی‌ساز ایرانی

برخی از بازی‌سازان به کمک دوستان و آشنایانی که در خارج از کشور دارند به نوعی تحریم‌ها را دور می‌زنند و با کمک آن‌ها بازی‌هایشان را عرضه می‌کنند. ولی این به این معناست که بازی‌سازان نمی‌توانند برای محصولاتشان اعتبار کسب کنند.
فرازان در این رابطه می‌گوید:«این راه حلی است که افراد معمولاً استفاده می‌کنند. آن‌ها معمولاً شخصی در خارج از ایران دارند، به ویژه اگر دوست یا اقوام آن‌ها یک شرکت تأسیس شده باشد که بتواند قراردادها را امضا و با ناشران کار کند. این‌گونه کار راحت‌تر می شود.»
بازی‌سازان ایرانی در داخل ایران نیز با فشارهایی روبرو هستند. سازندگان بازی مستقل Children of Morta به دلیل اینکه محتوای بازی‌شان بر خلاف باورهای دین اسلام به دادگاه احضار شدند که در نهایت پرونده رد شد.
توسعه‌دهندگان بازی در ایران قادر به پیش‌بینی مشکلاتی که در توسعه بازیشان پیش خواهد آمد نیستند و نمی‌توانند بفهمند که در آینده چه موانعی را باید از سر راهشان بردارند. با توجه به تنش‌های اخیر پیش آمده با آمریکا پیش‌بینی این مشکلات حتی سخت‌تر هم می‌شود.
فرازان در پایان گفت:«اکنون همه چیز بدتر می‌شود. من خوش‌بین نیستم؛ با تحریم‌ها هیچ چیز تغییر نخواهد کرد، مگر اینکه چیزی در دولت‌ها (ایالات متحده و ایران) تغییر کند. من فکر نمی‌کنم که چنین اتفاقی بیفتد.»
فرازان، بهرامی، رسولی و دیگران این احساس را ابراز کردند که استرس و اضطراب ناشی از وقایع اخیر باعث شده است که تمرکز روی کارهای روزانه سخت‌تر باشد. بهرامی در این رابطه می‌گوید:«چگونه می‌توانم با اتفاق‌هایی که در حال وقوع است تمرکز کنم؟»
از نظر بهرامی، نگرانی او برای بهبود اوضاع در آینده نیست، بلکه امید به این است که انجام امور تجاری یا زندگی روزمره وی دشوارتر نشود.
بهرامی در نهایت افزود:«من فکر می‌کنم شرایط می‌تواند بدتر شود. حداقل در حال حاضر من می‌توانم به خرید برخی از مواد غذایی و رفتن به بیرون با خانواده‌ ام و تفریح بپردازم. شاید در آینده، برق یا اینترنت نداشته باشیم. من می‌توانم ببینم که همه چیز بدتر می‌شود.»

منبع: واشینگتن پست

Tags: بازی سازیبازی سازی ایرانبازینامهصنعت بازی‌سازی ایرانواشینگتن پست
Previous Post

رویدادی برای تمامی بازی‌سازان | گلوبال گیم جم ۲۰۲۰ با همکاری ۱۲ برگزارکننده در ایران برگزار شد

Next Post

دومین قسمت از مجموعه ویدیویی «کلون نباش» منتشر شد – تماشا کنید

علیرضا سامانی‌پور

علیرضا سامانی‌پور

نویسنده و منتقد در بازینامه و طراح بازی‌های رایانه‌ای در مرکز رشد انستیتو ملی بازی‌سازی

Next Post
دومین قسمت از مجموعه ویدیویی «کلون نباش» منتشر شد – تماشا کنید

دومین قسمت از مجموعه ویدیویی «کلون نباش» منتشر شد – تماشا کنید

Please login to join discussion
  • Trending
  • Comments
  • Latest
اثر جدید Black Cube Games، داستان شیرین و فرهاد را روایت خواهد کرد

اثر جدید Black Cube Games، داستان شیرین و فرهاد را روایت خواهد کرد

اسفند ۲۸, ۱۳۹۶
با مدیریت خود، دهکده‌ای رویایی بسازید / بازی «دهکده رویایی» منتشر شد

با مدیریت خود، دهکده‌ای رویایی بسازید / بازی «دهکده رویایی» منتشر شد

اسفند ۲۴, ۱۳۹۶
معرفی و نیم نگاهی به بازی Assassin’s Creed Valhalla | ویدیوی «فرقه‌ی قاتلین: بازار وکیل»

معرفی و نیم نگاهی به بازی Assassin’s Creed Valhalla | ویدیوی «فرقه‌ی قاتلین: بازار وکیل»

آبان ۲۲, ۱۳۹۹
شماره بیست و هشتم بازینامه منتشر شد

شماره بیست و هشتم بازینامه منتشر شد

مهر ۶, ۱۳۹۸
تخفیف ۱۵ درصدی حضور در رویداد White Nights پراگ برای بازی‌سازان ایرانی

تخفیف ۱۵ درصدی حضور در رویداد White Nights پراگ برای بازی‌سازان ایرانی

0
بازی Dead Cells امسال برای کنسول‌‌ها منتشر می‌شود

بازی Dead Cells امسال برای کنسول‌‌ها منتشر می‌شود

0
۳۵ داور ایرانی و بین‌المللی، داور هفتمین جشنواره بازی‌های رایانه‌ای شدند

۳۵ داور ایرانی و بین‌المللی، داور هفتمین جشنواره بازی‌های رایانه‌ای شدند

0
مصاحبه اختصاصی با دبیر هفتمین جشنواره بازی‌های رایانه‌ای تهران

مصاحبه اختصاصی با دبیر هفتمین جشنواره بازی‌های رایانه‌ای تهران

0
کوییز آو کینگز ۵ ساله شد

کوییز آو کینگز ۵ ساله شد

دی ۷, ۱۳۹۹
فینالیست‌های بخش جشنواره بازی جدی سال ۱۳۹۹ انتخاب شدند

فینالیست‌های بخش جشنواره بازی جدی سال ۱۳۹۹ انتخاب شدند

آذر ۱۹, ۱۳۹۹
آغاز ثبت‌نام برای تماشای آنلاین رویداد جایزه بازی‌های جدی ۱۳۹۹

آغاز ثبت‌نام برای تماشای آنلاین رویداد جایزه بازی‌های جدی ۱۳۹۹

آذر ۱۹, ۱۳۹۹
آثار و مقالات SeGaP2020 به میز داوری رسید

آثار و مقالات SeGaP2020 به میز داوری رسید

آذر ۱۹, ۱۳۹۹

Recommended

کوییز آو کینگز ۵ ساله شد

کوییز آو کینگز ۵ ساله شد

دی ۷, ۱۳۹۹
فینالیست‌های بخش جشنواره بازی جدی سال ۱۳۹۹ انتخاب شدند

فینالیست‌های بخش جشنواره بازی جدی سال ۱۳۹۹ انتخاب شدند

آذر ۱۹, ۱۳۹۹
آغاز ثبت‌نام برای تماشای آنلاین رویداد جایزه بازی‌های جدی ۱۳۹۹

آغاز ثبت‌نام برای تماشای آنلاین رویداد جایزه بازی‌های جدی ۱۳۹۹

آذر ۱۹, ۱۳۹۹
آثار و مقالات SeGaP2020 به میز داوری رسید

آثار و مقالات SeGaP2020 به میز داوری رسید

آذر ۱۹, ۱۳۹۹

درباره‌ی بازینامه

بازینامه از مهر ۹۴ با هدف تولید مقالات آموزشی و پوشش اخبار و حواشی صنعت بازی‌سازی ایران کار خودش را شروع کرده است. بازینامه در حال حاضر تنها نشریه پارسی زبان مستقل آموزش بازی‌سازی در کشور است.

Categories

  • آموزشی
  • اخبار
  • اخبار بازی
  • اخبار تحلیلی
  • اخبار سایت
  • اخبار سخت افزار
  • اسلایدر
  • دسته‌بندی نشده
  • ریپورتاژ آگهی
  • مجله
  • مصاحبه
  • مقالات
  • نقد و بررسی
  • ویدئو
  • گزارش
  • یادداشت ها

Tags

@PS5 @sony Call Of Duty Cyberpunk 2077 TGC TGC 2018 Xbox One انستیتو ملی بازی سازی انستیتو ملی بازی‌سازی بازی بازی ایرانی بازی جدی بازی رومیزی بازی سازی بازی شاه دزد بازی موبایل بازینامه بازی‌های جدی بنیاد بنیاد ملی بازی های رایانه ای بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای جشنواره منتقدان بازی‌های ویدیویی دانلود مجله بازینامه دایرک زولا سیگپ شاه دزد شماره جدید بازینامه مجله مجله بازی مجله بازینامه مجوز بازی مدریک مصاحبه موبایل نشریه بازینامه همگرا ویگما چهارمین دوره جایزه بازی‌های جدی کاریزما کافه بازار کرونا کلون نباش کوییز آو کینگز گیم
  • صفحه اصلی
  • اخبار
  • مقالات
  • ویدئو
  • مجلات
  • ارتباط با ما

تمام حقوق این سایت به بازینامه تعلق دارد ، طراحی و توسعه تیم ProJobDone

No Result
View All Result
  • صفحه اصلی
  • اخبار
    • اخبار بازی
    • اخبار سایت
    • اخبار تحلیلی
    • اخبار سخت افزار
    • ریپورتاژ آگهی
  • مقالات
    • نقد و بررسی
    • آموزشی
    • مصاحبه
    • پیش نمایش
    • گزارش
    • یادداشت ها
  • ویدئو
  • مجلات
  • ارتباط با ما

تمام حقوق این سایت به بازینامه تعلق دارد ، طراحی و توسعه تیم ProJobDone

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In